2012. augusztus 4., szombat

Etológia teszt

Pénteken Fruttival az ELTE Etológia Tanszékén jártunk, ahol néhány teszten vettünk részt.
Az első feladat egy problémamegoldás volt. Itt egy jutalomfalatot kellett megszereznie, ami úgy nézett ki, hogy a ketrecnek volt egy kihúzható része és azon volt a juti. Az első két körben gond nélkül el tudta venni, utána viszont már beljebb került az étel, így annak megszerzése már nem volt ilyen egyszerű. Frutti odament, majd nézett ránk, tőlünk várta a megoldást.
A második tesztnél egy csőben volt a jutalom, aminek megszerzéséhez egy zsinórt kellett volna meghúznia, amit a kutató is megmutatott. Frutti ekkor is odament, és megint nézett ránk, hogy segítsünk neki. Utána odamehettem én is, hogy segítsek neki. Ekkor már megfogta és húzta a zsinórt is, de túl finoman, így a szerkezet nem billent meg eléggé ahhoz, hogy kijöjjön a jutalomfalat.
A harmadik feladatnál két cserép közül kellett a jutalomfalatosat megtalálnia. Ebben a kutató segített, mindig rámutatott, arra, amelyikben a juti volt. Frutti nagyon figyelt, többnyire a jó cseréphez ment oda.
Az utolsó tesztben azt nézték, hogy mennyire emlékszik. A szobában 4 tálat helyeztek el, az első kettőben jutalomfalat volt, a harmadikban egy gesztenye, a negyedik pedig üres volt. Pórázon kellett végigvezetnem és a két jutalomfalatból egyet megehetett, aztán kijöttünk és vártunk 10 percet. Mikor bementünk elengedtem, és megnéztük, mit csinál. Természetesen rögtön odament, ahonnan elvehette a jutit, utána jött a másik jutis, utána az üres, majd a gesztenyés tál.
Frutti egy nagyon érzékeny és óvatos kutya, aki teljesen bízik bennem és a bizonytalan helyzetekben, egyértelműen tőlem várja a probléma megoldását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése